Rødspætter, stegte

Hovedret

4 personer

4 friske rødspætter  (á ca. 300 g)
60 g mel
salt og peber

Til stegning:
75 g smør

Tilbehør:
citronbåde
hakket persille
smeltet smør

Arbejdstid: 25 minutter
Stegetid: 8-12 minutter

Sådan gør du:

1. Fiskehandleren både renser og flår rødspætterne. Gå fiskene efter for størknet blod og urenheder. Skyl fiskene kort og koldt og tør dem i et fiskeklæde eller viskestykke.

2. Vend fiskene i salt- og peberblandet mel. Brun smørret på to pander, hvis fiskene skal være færdige samtidig. Læg 2 rødspætter på hver pande og steg dem mellem 4 og 6 minutter på hver side efter tykkelse.

3. Læg de stegte rødspætter på et varmt fad og server straks. Byd citronbåde, smeltet smør og hakket persille til.

Tips
Server små kartofler og fx agurksalat, blandet til.
Persillesovs- smør- eller hollandaisesauce er også godt tilbehør.
Rødspætterne kan også steges i en blanding af smør og olie eller udelukkende olie. Frosne, optøede rødspætter eller fileter er meget vanskelige at få tilpas sprøde, uden at de steges så hårdt, at kødet bliver tørt. Friske rødspætter bør altid foretrækkes.

Rødspætter, stegte stegte med krydderurter:
Steg rødspætterne som ovenfor. Bland 1 spsk hakket persille, 1 spsk hakket citronmelisse, 1 spsk fintklippet purløg og 1 tsk hakket esdragon og drys krydderurteblandingen over fiskene eller vend den i stegesmørret, før det hældes over fisken.

Rødspætter, panerede:
Vend rødspætterne i sammenpisket æg og fintsigtet, salt- og peberblandet rasp. Lad fisken hvile 5 minutter med paneringen, og steg i smør på en gennemvarm pande, ellers er paneringen tilbøjelig til at hænge fast.